Az 1987 januári események felidézése, a korabeli Népszabadságokból és Kisalföldekből

Jan.2. péntek: Tmin: 0,+3°C Tmax: 4,9 °C ; "Esők, záporok várhatók"

Jan.3. szombat Tmin: ~0 °C Tmax: ~0°C ; "Az esőzés sokfelé hóba megy át az erős lehűlés hatására."

(jan.4-e vasárnap nem jelent meg Nsz és Ka)

Jan.5. hétfő Tmin: -9,-14 (Ny: -4) °C Tmax: ~0°C ; "Estétől Ny felől havazás várható, a Ny-i,ÉNy-i szél élénk lesz"

Jan.6. kedd
Tmax: -2,+3 °C ; "Eleinte sokfelé hó, majd felhőátvonulásokból hózáporok várhatók.A DNy-i majd ÉNy-i erős lesz.Erős lehűlés valószínű."
Kicsit tévedtek az előrejelzők, hiszen 7-én már ezt írják: "...még enyhe idő volt, +1,+7 fokig melegedett a levegő, néhány helyen esett az eső, a hegyekben a hó."

Jan.7. szerda
Tmax: -6,-1 °C ; "Csökkenő felhőzet, viharos É-i szél, további erős lehűlés valószínű." Ténylegesen: "...napközben egyre jobban csökkent a hőm. az Északi-Kárpátok felől zúduló sarkvidéki levegő hatására.A lehűlés mértéke ÉK-en du-ra elérte a -6,-10 fokot, jóllehet több órán át sütött a Nap" E napon jeltek meg az első beszámolók az Európára tört igen kemény téli időjárásról: "Fagyriadó Nagy-Britanniában", "ÉK-Európában igen hideg levegő halmozódott fel, és Közép-Európa felé tart. Az első hideghullám ma éri el az országot."

Jan.8. csütörtök
"Déli óráktól napos idő volt, du. -5,-8°C, de a felhősebb K-i részeken -9,-12°C-t mértek"
Előrejelzés 9-ére: "Felhőátvonulások, elszórt hózáporokkal, du. -10,-5 °C. Viharos É-i szél, hófúvás várható"

Jan.9. péntek
"Délelőtt erősen felhős idő volt, főként É-on havazott, a DNy-i szél megőrödött. Du. -2,-10°C-t mértek."
Nsz címoldal: "Nehezen, de járhatók az utak"
"A legkritikusabb Hernád-völgyében, Bodrogközben "gépláncokat állítottunk föl, hogy az árut szállító járművek, buszok, mentőkocsik célhoz érjenek." "Tegnapra virradóra befagyott a Balaton.Part mentén 10cm-es a jég, lehet korcsolyázni."
Az időjárási helyzetről: "Eu. legnagyobb részét igen hideg, sarkvidéki levegő árasztotta el. A SZU európai ter.-nek középső, északi részén -25,-30°C-t mérnek napközben. A Skandináv-fsz. D-i része fölött ciklon örvénylik, áramlási rendszerében ÉNy felől nedves, pár fokkal enyhébb levegő áramlik Közép-Eu. fölé." Kisalföld:"Európa más országaiban is kemény hideggel támad a tél. Lengyelo.-ban -25,-30 fok van, 30-110cm-es hó mellett. Svédo. É-i részén -52 °C-t mértek, ez rekordnak számít ebben a körzetben."
Előrejelzés 10-ére: Túlnyomóan borult idő lesz, ismétlődő havazással, Du. -10, -5°C

Jan.10.szombat
Noha az elmúlt 2 évtized legkritikusabb időjárási helyzete volt az országban, a Nsz címoldalát teljes egészében a "Harmincéves a munkásőrség" című írás töltötte ki..
Hátul: "Küzdelem a hóval az ország É-i és K-i vidékén" Főként a Hernád-völgyében, Szabolcs-Szatmárban volt kritikus a helyzet. Záhonyban napok óta 40-50cm-es a hó"
"Csongrádban tegnap du még csak várták a havat", és "Bács-Kiskun megyének is csak egyes részein esett kevés hó. A Dt. D-i részén még pénteken a késő esti órákban sem esett hó, az utak szárazak voltak".
"A Velencei-tavon 2 nap alatt 10cm-esre hízott a jég, így Agárdon a hétvégén megrendezik az idei első jégkarnevált."
"Előrejelzés 11-ére és 12-ére: Túlnyomóan borult lesz az ég, újabb havazással. Megerősödik az É-i szél, emiatt hófúvások lesznek. Du. 0,-9 °C várható."
 

És akkor az a két nap, amely azóta is az ország lakóinak többségének élénken él az emlékezetében (korabeli Népszabadság- és Kisalföld-újságcikkek alapján):

1987 január 12, hétfő:
Nsz-címoldal: "Egész Európában tombol a tél"
"Folyamatos hosszú, egyre erősödő, helyenként orkánszerű szél jellemezte hazánk szombat-vasárnapi időjárását. Az ország egyes területein 30-60cm-es már a hótakaró. Minden munkagépet mozgósítottak. A legnehezebb a helyzet Borsodban, a Hernád völgyében 19 falu megközelíthetetlen. Tegnap estére valamennyi megyében operatív bizottságok alakultak. Szabolcsban az alsóbbrendű utak 2/3-a, a főutak 40%-a járhatatlan."
Jóformán minden megyében katasztrofális állapotok uralkodtak az utakon, minden megyéből tudósítanak a hóhelyzetről.
"Lapzártakor már 35 órája tartó folyamatos erős havazás 35cm-es hóval lepte be a fővárost is."

Kisalföld: "Egész éjjel esett a hó, nagyobb mennyiség Csorna és Győr között (20-25cm), a soproni szakaszon 10-15cm hullott. "
"Vasárnap reggeltől rohamosan romló időjárás miatt este megalakult az operatív bizottság. Vas.este és éjjel M.óvár, Hegyeshalom és Csorna térségéből 250 embert mentettek ki szovjet és magyar katonák az utakról, de volt eset, hogy már későn érkeztek. M.óvár már a rendkívüli helyzet hű képét mutatta. A rendőrség lezárta a városból kivezető utat, mert azt másfél méteres hótorlaszok zárták el.
"Pénteken Sopronban még hitetlenkedve hallgattuk a Győrből érkező téli híreket. Amikor ott már sűrű havat fújt a hideg szél, itt még szinte őszies volt az idő.A havazás szombatra virradó éjszaka kezdődött és hétfő reggelig tartott. A súlyos gondok vasárnap hajnalban kezdődő, egyre erősödő viharos szél, és a szokatlan -14 fokos hideg okozta. 110km/h-s lökések, 1.5-2m-es hófúvások. Hétfő de.kivétel nélkül járhatatlanak voltak a városon kívüli utak. 18cm hó esett, fele annyi, mint tavaly ilyenkor..."
Ezután egy mókás megnyilatkozás: "Változatlanul az a kérésünk, hogy ne indulanak el személygépkocsival. 8 óra körül mi is kocsiba ülünk, hogy a mosonmagyaróvári helyzetről megbizonyosodjunk..." - No comment :)
A likócsi állomás hétfőn -17°C-os napi középhőmérsékletet jegyzett fel, 26cm-es hótakaró mellett.

Moszkvában eközben nappal -33°C-t, éjjel -40°C-t mértek.

Várható időjárás hétfőn, kedden: országszerte hideg lesz, tartós, időnként erős havazással, DK-en átmenetileg eső, ónos eső is lehet. Max.: -8, -3°C.

1987 január 13. kedd
Nsz-címlap (egész oldalas): "Rendkívüli helyzet az egész országban"
2 teljes lapon át tudósít megyénként az állapotokról.
A meteorológiai helyzetről eképpen ír: "Európa É-i felén nagy mennyiségű sarkvidéki eredetű levegő halmozódott fel. Ennek zöme a Kárpátoktól É-ra vonul el, azonban 1-1 dél-európai ciklon K felé történő áthelyeződése után a légáramlás a Kárpát-medence térségében É-ira fordul, ezáltal rendkívül hideg levegő áramlik az ország fölé."
"Tegnap is ez történt, ezért ismét az a szokatlan helyzet alakult ki, hogy a viharos széllel beáramló hideg levegő hatására napközben egyre mélyebbre süllyedt a hőmérséklet. Kora délután -17,-10°C-t mértek." Már a szerdai lapok írnak róla, hogy "Kedd reggelre országszerte -20 fok alá süllyedt a hőmérséklet, sőt az ország 1/3-án -25°C alá. Szendrőládon és Pakson -30°C-t mértek."

Előrejelzés szerdára (14-ére)
"Mivel DNy felől ciklon közelít, várhatóan újból enyhébb, páradús léghullám érkezik, újabb jelentős havazásra kell felkészülni. A hőmérsékleti maximum -17,-12°C lesz." (!)

Mindezek az események éppen 19 esztendeje történtek. Belegondolni is hátborzongató. De az is az, milyen lett volna a metnet-en végigkövetni azokat a napokat. Talán még egyszer átélhetünk egy hasonlót.

Végül -zárásként- néhány napon belül (lehet, hogy még ma)közreadom a január 14-21-ig tartó időszak időjárási eseményeinek összefoglalóját, ahogy az a napilapokban (az 1.80Ft-os Népszabiban és az 1.50Ft-os Kisalföldben) megjelent.

Az 1987 januári időjárási eseményeket összefoglaló "lapszemle" befejező részeként a január 14 (szerda) - 21-éig tartó 7 napot tekintem át (Népszabadság és Kisalföld korabeli számaiból):

január 14., szerda
"Kedd délutántól ismét havazni kezdett, ez tartott szerdán egész nap, du. DK-en fagyott eső is volt. Tmax: -12,-7°C, Bp.-en napi középhőmérséklet -9.1°C volt.
Előrejelzés csütörtökre: további havazás, D-DK felől havaseső-ónoseső. Enyhülés, Tmax: -5, DK-en 0°C"
A havazás keddi átmeneti szünetét kihasználva az egész ország a falvak, utak felszabadításán fáradozott. Konkrét számok, adatok nem jelennek meg az elzárt falvakat, járhatatlan utakat illetően (...), csak "elejtett" mondatok utalnak a rendkívüli hóhelyzetre, pl. "Fejér megye falvainak 2/3-a a hó fogságában volt még szerda reggel is."
Egy jellemző fénykép: lánctalpas honvédségi járműn érkezik a beteg a győri kórházba.
"15-20cm-es a jég a Tiszán, a Duna víztükrének 60-80%-át 6-8cm-es jég borítja. Linz és Passau között leállt a hajóforgalom."
"Londonban -12°C-t, Stockholmban -24°C-t, a svájci Jura-hg.-ben -41°C-t mértek."

Január 15. csütörtök
"Csütörtök hajnalra -12,-5°C-ig hűlt a levegő, a lehullott csapadék 0-24mm között volt, főleg az Alföld D-i részén volt sok ónoseső. De. sokfelé hullott csapadék, ÉNy-on hó."
Kisalföld: "Szerda éjjeltől a megye nagy részén 20cm-es hó hullott. Addig, amíg Csornán sűrűn havazott, Győrben az ónoseső szakadt". Tragikomikus mondat egy "szakértőtől": "Most jól jön a jeges zuhatag, a földeket borító havat ugyanis vastag jégpáncéllal fedi be, gátolva a hófúvást." - De nemcsak azt, hanem a légcserét is, így a gabonanövények kipállását biztosra lehetett venni az ország jelentős részén...
"Csütörtök du.-ra megszűnt a csapadék, sűrű köd borította be a Kisalföldet."
Ettől kezdve tehát szép lassan véget ért az eseménydús zord tél, helyét a vastag köd és zúzmara-jellemezte eseménytelen zord tél vette át.
"Előrejelzés: szakadozó felhőzet, de még ismétlődő havazás, DK-en eleinte még ónos eső. K-i, ÉK-i szél megerősödik." - ez csak aznapra vonatkozott...

Január 16. péntek
"Sokfelé párás, a Dt-on ködös idő volt, zúzmarával, napközben többfelé fagypont fölé emelkedett a hőm.
Előrejelzés: párás-ködös, helyenként gy.havazás, K-en ónoseső várható, max. +1,-4°C lesz."
Egy döbbenetes fotó a Kisalföld címlapján: Völcsej községben (Alpokalja) egy hóborította, egyszerű házat ábrázol szemből, amit az ereszcsatornán is túl, a tető közepéig(!) borít be az összefújt hó.

Január 17. szombat
Párás-ködös idő volt. Tmax: -7 °C (Ny), +3°C(DK).
Várható időjárás vasárnapra: hasonló

Január 18. vasárnap
A hétfői számból tudható meg, hogy (előre nem jelzett..) országos havazás kezdődött vasárnap hajnaltól, az ónoseső később a DK-i területeken is hóra váltott. "A Bakonyban, Balaton-fv.-en hóförgeteg volt." Szél ekkor már nem volt jellemző, csendes, de jelentős havazás viszont igen.

Január 19. hétfő
"Még többfelé esett hó, az ÉK-i szél megélénkült, hófúvást okozott. Min. -10,-5 °C max. -6,-1°C"

Január 20. keddtől kezdve jónéhány napon át párás-ködös-zúzmarás idő uralkodott az országban, a Tmax. jellemzően -7,-2°C között alakult. Az ország élete lassan visszatért a rendes kerékvágásba, bár a télnek még korántsem volt vége, hiszen februárban még többször mértek -20°C körüli értékeket.

Schmidt Dávid (Jaurinum)
 
 


Dél-Dunántúli helyzetkép, idézetek a Dunántúli Napló 1987 januári számaiból :

1987 január 11. vasárnap

"Havazások a Dél-Dunántúlon is.

Egyenlőre nincs komolyabb fennakadás-erről szóltak a hírek, jelentések, amelyek a tegnapi havazást követően estig szerkesztőségünkbe érkeztek. A hóesés Baranyában hajnalban kezdődött és folyamatosan esett, bár délután időnként szűnő és gyenge volt. Vas megyében 1-2cm-es, Zalában 1-3 cm hó hullott a nap folyamán. A Dél-Dunántúlon letaposott hótól síkosak, csúszósak az utak, a főútvonalakat folyamatosan sózzák, takarítják, emiatt járhatatlan út nincsen-tájékoztatott az Útinform ügyeletese. A nyitva tartó üzletek mindegyikébe időben eljutott a tej és a kenyér.
A közúti igazgatóságok mind a négy megyében folyamatosan üzemeltetik gépeiket, Pécsett a kora esti órákig 10 hókotró járta az utcákat.
Az OMSZ ügyeletese elmondta: az időjárás rosszabbra fordulására kell számítani, a szél keleti-északkeletire fordul és megerősödik, ezért hófúvásokra kell számítani."

1987 január 12. Hétfő

"Tomboló hóvihar

Lelassult a forgalom az utakon, -12 fokos a hideg
Bár az országos helyzethez képest Baranyában viszonylag kedvező a helyzet, tegnap estétől óráról-órára rosszabbodó közlekedési viszonyokat jelentettek valamennyi ügyeletről szerkesztőségünknek.
A MÁV-nál elmondták: az este elindult valamennyi szerelvény 100-120 perces késéssel érkezett meg a célállomásra.
Nagyon lelassult a forgalom a közutakon is, elsősorban azért, mert olyanok is előmerészkedtek kocsijaikkal, akiknek nincs kellő gyakorlatuk.
Zala megyében több út járhatatlan annak ellenére, hogy a közútkezelő 200 járműve folyamatosan dolgozik.
A pogányi meteorológiai állomáson délután 5 órakor -9 fokot mértek, ugyanekkor a Misinán -12 fok volt. A helyzet további romlására lehet számítani, mert tovább tart a havazás és viharos marad a szél is.
Az OMSZ jelenti:
Kontinensünkön már csak az Atlanti-óceán nyugati partvidékén és a Földközi-tenger környékén emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A leghidegebb Észak-Északkelet-Európa, ahol napközben is -20,-30 fok a jellemző.
A Földközi-tenger környékén kialakult ciklon hatására észak felől igen hideg, dél felől enyhébb, nagy nedvességtartalmú levegő áramlik hazánk fölé továbbra is. A két légtömeg keveredési területén igen széles felhőzet keletkezett, amelyből az Appenini és a Balkán-félszigeten, valamint az Alpok és a Kárpátok térségében jelentős csapadék hullik. Az említett ciklon igen lassan ÉK felé halad, de a következő 36 órában további jelentős havazásokat okoz hazánkban is."

"Európa didereg
Szakadó hó, csikorgó hideg és viharos szél Európa-szerte.
Ausztria: szombaton és vasárnap folyamatosan szakadt a hó viharos É-ÉK-i szél volt. A hegyi utak többsége járhatatlan, nagy a lavinaveszély.
Olaszország: sok helyen hóvihar tombol, Velecét, Milánót és Torinót is belepte a hó.
NSZK: napközben is -10,-20 fokos hőmérséklet mellett folyamatosan havazik.
Finnország: tegnap hajnalban -38 fokos hőmérséklet volt.
NDK: Magdeburgban -27 fok volt.
Lengyelország: komoly fennakadásokat okozott a -30 fokos hideg, különösen az energiaszektorban, mert a szén belefagyott a vagonokba"(!)
 

1987 január 13. kedd
Dunántúli Napló

"AZ elmúlt 36 órában folyamatosan havazott.
Útinform: Hétfőre minden út járhatatlanná vált Győr-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében és Fejér megye nagy részén. 1500 munkagép dolgozik folyamatosan, mostanra a feladatuk a hó fogságába került járművek mentése és az életmentés(!) lett. Az utakat a viharos szél és a folyamatosan szakadó hó miatt lehetetlen megtisztítani.
Baranyában a mai hőmérséklet -14 fok körül várható.
Az OMSZ jelenti:
Változatlanul szakad a hó, hajnalban nem egy helyen -16,-18 fokos hideg várható, a szél továbbra is viharos marad, további hófúvásokra kell számítani. Akinek nincs halaszthatatlan dolga, még vonattal se induljon útnak.
A szél és a hideg komoly fennakadásokat okozott az áramellátásban megyeszerte. 11 vezetékszakadást, 142 szakaszhibát javítottak ki a szakemberek, valamit 31 oszlopbiztosíték-cserét hajottak végre a szakadó hó és a viharos szél ellenére.
A MÁV-nál 200 munkás takarította a váltókat és 9 hóekével felszerelt mozdony dolgozott."

Dunántúli Napló, 1987 január 14. szerda

"Újabb havazás Baranyában is
Rekordhideg a Dél-Dunántúlon
Tegnap hajnalban Budapesten 106 éves hidegrekord dőlt meg, -17,8 fok volt. Pakson még ennél is hidegebbet, -30,3 fokot mutattak a hőmérők. Békéscsabán -25,5, míg Kékestetőn "mindössze" -22,6 fok volt.

Kedd reggelre -17, -29 fokos hidegre ébredt az ország. Országszerte több mint 10.000 ember dolgozik folyamatosan a körülmények javításán. A Dunántúlon az utak többsége már járható, a havazás megszűnt, a szél is mérséklődött."

A cikk többi része már arról szól, hogy minden cégnél válságstábokat hoztak létre, iskolai szünetet rendeltek el, a honvédség járművei vontatták a mentőautókat, vagy közvetlenül ők mentettek szülő nőket, balesetet szenvedett embereket.

Dunántúli Napló 1987 január 15. csütörtök

"Enyhülés, havas eső, ónos eső
Könnyebb a közlekedés, javult a helyzet
A meteorológusok enyhülést jeleztek, ami be is következett a tegnapi nap folyamán és jócskán hozott havat, havas esőt, ónos esőt. A hőmérséklet a hajnali -12 fokról -10-re emelkedett. Délelőtt 11 óra körül Siklós-Harkány-Sellye térségében már ónos eső esett, amely később a megye több pontjára is kiterjedt, majd dél után néhány perccel havazásba váltott.
A Közúti Igazgatóság tájékoztatója szerint éjszaka 14 kocsi takarította az utakat. Munkájuk eredményeképp mostanra minden út járhatóvá vált a megyében.
A MÁV tájékoztatója szerint a Pécs-Budapest, Budapest -Pécs vonalon a gyors és expresszvonatok személyvonatként közlekednek, napi három menetpárban.
Az Egészségügyi Minisztérium betegfelvételi korlátozást rendelt el, a mai naptól csak a valóban sürgős esetekben vegyék igénybe a mentők szolgáltatásait.

Fázik Európa
Kedden is kemény fagy uralkodott egész Európában. Az előrejelzések szerint a kontinens nagy részén nem várható gyors enyhülés. Kelet-Franciaország volt Nyugat-Európa leghidegebb pontja, itt -42 fokot mértek. Az NSZK egyes részein -30 fok alatti értékeket mutattak a hőmérők. Európa-szerte rekord mennyiségű energia fogy a napokban, a brit hatóságok az energiakorlátozás bevezetését fontolgatják."

Dunántúli Napló 1987 január 16. péntek

"Csütörtökre virradóra jégpálya lett Baranya megye. Megbénult a közlekedés tegnap reggeltől Baranyában. Nem sokkal éjfél után kezdett esni az ónos eső és csak délelőtt 10 órakor állt el. Az ónos eső ráfagyott a 20cm-es hóra és 2-3cm-es jégréteg képződött. A helyi járatok közül valmennyi elindult, de az összes elakadt. Hajnali fél öttől de. tíz óráig nem volt buszközlekedés."

Végül a nagyon érdekes napi előrejelzések.
1987 január 10. szombat.
Kemény, hideg téli idő várható. Szombat déltől DNY felől megvastagszik a felhőzet, egyre többfelé várható havazás. A szél Ny, ÉNy-iról ÉK-re fordul és megerősödik.
Tmin:-10,-15
Tmax:-5

1987 január 11. vasárnap
Országszerte borult idő várható, tartós, erős havazással. DK-en átmenetileg ónos eső, havas eső is lehet. A K-ÉK-i szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.
Tmin:-3,-8
Tmax:0,-4

1987 január 12. hétfő
Ez az előre kimaradt a Naplóból

1987 január 13 kedd
Továbbra is borult idő várható, újabb tartós, folyamatos nagy mennyiségű havazással. A D-DNY-i szél élénk lesz.
Tmin:-20,-25
Tmax:-12,-17

1987 január 14. szerda
Tovább vastagodik a felhőzet, országszerte, főleg DNY-on várható jelentős havazás. Az ország D-DK részén átmenetileg havas eső, ónos eső is lehet. Az erős, olykor viharos K-DK szél hófúvást okozhat.
Tmin:-10,-15
Tmax: 0,-5

1987 január 15. csütörtök
Borult, egyre csapadékosabb idő várható, a Dunántúlon zord téli idővel. Lassanként országszerte elered a hó, a Dunántúlon jelentős mennyiség várható. D-DK-en átmenetileg ónos eső is lehet. A K, majd ÉK-i szél megélénkül, majd megerősödik.
Tmin: -10,-15
Tmax:-5

1987 január 16 péntek
Ismétlődő havazás várható, D és K eleinte ónos eső, havas eső is lehet. A K, ÉK szél megerősödik.
Tmin:-5,-10
Tmax:0,-4

1987 január 17 szombat
ÉK, K eleinte eső, ónos eső, később hószállibgózás, gyenge havazás várható. A K-i országrészben egész nap megmaradhat a köd. A szél mérséklődik.
Tmin:-3,-8
Tmax: +1,-4

1987 január 18. vasárnap
Borult, helyenként egész nap tartósan ködös idő valószínű. A NY-Dunántúlon hó, máshol havas eső, ónos eső, eső várható. Az ÉK szél erős lesz
Tmin: -3,-8
Tmax:-1,-6, DK 0 fok körül.

Kenyeres Attila (Kenya)

Vissza a főoldalra