Az erdei állatok viselkedése tél előtt

Az erdőgazdaságaink a téli félévben a vadállatállomány részére etetést alkamaznak.
A vadetetőkbe kirakott táplálék fogyási és utánpótlási üteme és az időjárás várható alakulása között kapcsolatot figyeltek meg.
A már természetidegen életkörülmények között élő emberi társadalom által nehezen megfogható jelleggel a vadállatállománynak szüksége van egy ösztönszerű megérzésre, amivel rákészülhetnek a közelgő télre, hiszen a zord évszakot átvészelni csak kifogástalan erőtartalékokkal lehet.
Ez, továbbá az állatok viselkedése, elhelyezkedése további támpontot ad az erdőgazdaságok tapasztalt alkalmazottainak hosszú évtizedek óta, hasonló módon a természetközeli állapotokban leledző faunát vizsgáló-ismerő emberekhez.
Hosszú évtizedek alatt az erdőgazdaságokban kialakult egy átlagos etetési metódus, illetve a vadállatállomány esetében egy magatartási állapot, az ettől jelentősen eltérő tulajdonságok jórészt a következő téli évszak jellegét jelezhetik előre.
Az enyhe és/vagy hó szegény telek előtt az etetők körüli forgalom mérsékelt, az állatok emberi környezethez vagy könnyebb életfeltételeket adó domborzati viszonyokra való húzódása később vagy gyengébben valósul meg.
A hideg és/vagy hó gazdag telek előtt az előbb megfogalmazott jelenségek fordítva játszódnak le.
A következőkben a börzsönyi erdőgazdaság munkatársainak segítségével, konkrét tapasztalatokkal lesz alátámasztva az imént leírtak.

Az elmúlt két téli félév előtt konkrétan megfigyelt jelenségek:

2008/2009-es telet megelőző ősz:
- az óriási makktermés ellenére az etetőnkénti 5 nagy körbálás széna 3 hét alatt, már szeptember utolsó, illetve október első 2 hetében elfogyott az összesen 5 db etetőnkben
- a gímszarvasok meglepően korán, már a bőgés végén (azaz október közepe-vége) rudlikba verődtek (ennek általános oka a biztonságérzet, illetve az erősebb teleken melegítik az egymáshoz közeli fekvésükkel)
Összességében mérsékelt jelenség-megfigyelés, a későbbi, börzsönyi télies viszonyokat jellemezve, amelyek:
Január-február szinte végig -10 és -15 fok közötti tmin-ek Királyréten, a hegyen folyamatos 30-50 cm-es hóvastagság.
Az évszak hivatalos, országos jellemzése: link

2009/2010-es telet megelőző ősz:
- a megelőző évben tapasztaltak, továbbá:
- a muflonok nagyon korán, szeptember elején lehúzódtak az enyhébb déli oldalakra, enyhébb telek esetében ez csak december és január környékén tapasztalható
- rendkívüli háj, illetve zsírréteg volt tapasztalható az ősszel elejtett vadakon (gímszarvas, vaddisznó)
Összességében erős jelenség-megfigyelés, a későbbi, börzsönyi kemény téli viszonyokat jól jellemezve, amelyek:
Mindhárom téli hónapban jellemző a -15 és -20 fok környéki és időnként az alatti tmin-ek, a hegységben 80-100 cm-es, illetve még helyenként ezt is meghaladó hó-vastagság.
Az évszak hivatalos, országos jellemzése: link

Kiegészítésül az előbbi két részletesen jellemzett évszak előtti, enyhébb teleket megelőző őszön a következő megfigyelések születtek, amelyek a 2006/2007-es télre igen erősebben, a 2007/2008-as télre mérsékelten voltak jellemzőek:
- a muflonok december közepén mutatkoztak először, a vadak zsírrétege elhanyagolható volt, csak az átlagos réteg volt rajtuk
- a szarvasok túlnyomó része a hegység északi részén élte meg a telet, nem volt szükség a valamivel enyhébb déli oldalra
- etetőkbe a széna berohadt, hozzá alig nyúltak, a szarvasbőgésre hozott almatörkölyből is még volt a következő tavaszon is

Végezetül - ami talán legnagyobb érdeklődést váltja ki - az idei őszön megfigyelt jelenségek:
A 2010/2011-es tél kemény jellegét mutatták és mutatják az erdei állatok a börzsönyi erdőgazdaság munkatársainak.
- az elejtett vadak (gímszarvas, vaddisznó illetve őz!) erőteljes zsírfelhalmozást indítottak el, az őz azért felkiáltójeles, mert pl. Locskai Milán még sosem tapasztalt rajtuk mérhető hájréteget, mely most igen jól szemlélhető!
- az etetőket nagy erejű (már szeptemberben elkezdődő) offenzíva érte/éri (némelyik lassan tankolható ismét), jellemzően a gímszarvas eszi a szénát, mely az idei dús vegetációt követően talán még figyelemreméltóbb, mint az elmúlt időszakokban
- a muflonok már szeptember elejére lehúzódtak az enyhébb déli oldalakra

Köszönöm az Ipoly Erdő ZRt. munkatársának, Locskai Milánnak a megfigyelések közlését!

Szabó József

Vissza a főoldalra