Az erdei állatok viselkedése tél előtt

Az erdőgazdaságaink a téli félévben a vadállatállomány részére etetést alkamaznak.
A vadetetőkbe kirakott táplálék fogyási és utánpótlási üteme és az időjárás várható alakulása között kapcsolatot figyeltek meg.
A már természetidegen életkörülmények között élő emberi társadalom által nehezen megfogható jelleggel a vadállatállománynak szüksége van egy ösztönszerű megérzésre, amivel rákészülhetnek a közelgő télre, hiszen a zord évszakot átvészelni csak kifogástalan erőtartalékokkal lehet.
Ez, továbbá az állatok viselkedése, elhelyezkedése további támpontot ad az erdőgazdaságok tapasztalt alkalmazottainak hosszú évtizedek óta, hasonló módon a természetközeli állapotokban leledző faunát vizsgáló-ismerő emberekhez.
Hosszú évtizedek alatt az erdőgazdaságokban kialakult egy átlagos etetési metódus, illetve a vadállatállomány esetében egy magatartási állapot, az ettől jelentősen eltérő tulajdonságok jórészt a következő téli évszak jellegét jelezhetik előre.
Az enyhe és/vagy hó szegény telek előtt a vadállományon felhalmozuott zsír- és hájréteg vékonyabb, az etetők körüli forgalom mérsékelt, az állatok emberi környezethez vagy könnyebb életfeltételeket adó domborzati viszonyokra való húzódása később vagy gyengébben valósul meg.
A hideg és/vagy hó gazdag telek előtt az előbb megfogalmazott jelenségek fordítva játszódnak le.
Az elmúlt évtizedben a börzsönyi erdőgazdaság munkatársainak segítségével, konkrét tapasztalatokkal lettek alátámasztva az imént leírtak.

Íme az elmúlt tucatnyi téli félév előtt megfigyelt jelenségek együtt ábrázolva a telek országos középhőmérsékletével:

Köszönöm az Ipoly Erdő ZRt. munkatársának, Locskai Milánnak a 2008 óta tartó megfigyelések közlését!

Szabó József

Vissza a főoldalra